Kvinde, kend din historie! Mød Gry, kvinden som har skabt den populære Instagram-profil

 

Vi har taget en snak med Gry, som har lavet én af vores yndlings profiler på Instagram. Den hedder Kvinde Kend Din Historie og på profilen gør Gry opmærksom på alle de kvinder, som har defineret danmarkshistorien - men som ikke er skrevet ind i historiebøgerne.

Læs med herunder og bliv klogere på Grys tanker om alle de spændende kvinder, om at lave historieformidling på Instagram og om vi er blevet bedre til at give kvinderne deres plads i historien.

gry.jpg

HEJ GRY! Hvem er du?

Hej med jer! Jeg er uddannet cand. mag. i Historie og Pædagogik og Uddannelsesstudier. Jeg har i flere år arbejdet med historieformidling dels på DR og dels på Arbejdermuseet i København. I øjeblikket fokuserer jeg meget på at opsøge og danne faglige fællesskaber med andre kvinder. Også står jeg bag instagram-profilen Kvinde Kend Din Historie!

På historiestudiet bed jeg mærke i, at man næsten udelukkende koncentrerede sig om mænd i historien. I alle de år jeg studerede havde vi én undervisningsgang (ca. 3 timer ud af 5 år) om kvindehistorie. Men igennem mit arbejde på DR og Arbejdermuseet blev jeg ved med at støde på kvinder i historien, som har haft enorm betydning for den historiske udvikling, men som jeg aldrig havde hørt om. Jeg fik kort sagt lyst til at skrive kvinderne ind i historien.

Jeg begyndte på Instagram, fordi at jeg synes det kunne være fedt at udfordre mediet en smule – vi bruger timevis på at kigge på hinandens bolig, tøj, mad og kroppe. Hvad hvis vi også kan blive lidt klogere på vores historiske ophav hver gang vi åbner Instagram? Jeg var samtidig klar over, at selvom folk måske ville synes det var spændende, så ville langt de færreste dele den kæmpe interesse jeg har for historie. De ville formentlig ikke orke at læse lange artikler, se timelange dokumentarer eller lign. Derfor tænkte jeg at Instagram ville være et genialt sted at starte. Èt fotografi eller to efterfulgt af en kort oplysende tekst. Det er også en god øvelse til den nørdede historiker inde i mig at lære at begrænse mig i min formidling.

Fra  Kvinde Kend Din Historie : Audre Lorde (1934-1992) Forfatter, feminist, menneskerettighedsforkæmper og lesbisk.

Fra Kvinde Kend Din Historie: Audre Lorde (1934-1992) Forfatter, feminist, menneskerettighedsforkæmper og lesbisk.

Hvor finder du kvinderne som du fortæller om?

Jeg har i længere tid opsøgt litteratur om kvinder og temaer vedrørende kvinder i historien, samt noteret når jeg stødte på bemærkelsesværdige kvinder i film, tv-programmer, avisartikler osv. Og så er Kvinde Kend Din Historie et fællesskab, hvor jeg opfordrer mine følgere til at bidrage og sende forslag til hvilke kvindelige forbilleder de mener skal have en plads på siden, og det gør de! Det er utroligt så mange fantastiske kvinder mine følgere kender og foreslår mig – det er helt vildt fedt at vi er fælles om det, sådan så det ikke kun er mig der dikterer hvem følgerne skal præsenteres for. 

Der findes mange kulturelle, religiøse og historiske årsager til hvorfor kvinder er underrepræsenterede i historiebøgerne – her tænker jeg på nyere vestlig historie. Men en af årsagerne er, at historie blev en akademisk disciplin i tiden efter den Franske Revolution (1789), hvor nationalstaterne blev dannet i Europa. På dette tidspunkt havde man fokus på at skrive sin egen nationalstats historie frem. At styrke nationen udadtil ved at fremhæve store statsmænd, vigtige politiske begivenheder og krige – altså den del af samfundet hvor der ikke var kvinder tilstede endnu, blev hovedfokus i historiebøgerne. Samtidig fandtes der kun mandlige historikere, fordi kvinder ikke endnu havde adgang til uddannelse efter folkeskolen. Generelt har fokus på nationalstatens politiske historie domineret historievidenskaben (og gør det stadig). Gennem tiden har vi etableret en kønsfordeling hvor kvinder bliver knyttet til ”det private” og mænd til ”det offentlige”. Kvinders rolle er blevet knyttet til familieliv, børneopdragelse, moderskab, ægteskab osv. Disse emner har ganske enkelt ikke haft betydning i et større politisk perspektiv, og derfor er det, og dermed også kvinder, blevet nedprioriteret i historieskrivningen.  

Fra  Kvinde Kend Din Historie : Bodil Dybdal (1901-1992) Danmarks første kvindelige højesteretsdommer

Fra Kvinde Kend Din Historie: Bodil Dybdal (1901-1992) Danmarks første kvindelige højesteretsdommer

Hvorfor er det vigtigt, at vi kender til kvinderne? Hvad er din mission med Kvinde Kend Din Historie-profilen?

Det er vigtigt for alle mennesker at have forbilleder. Jeg er overbevist om at ordsproget ”If you can’t see it, you can’t be it” har meget sandhed i sig. Og problemet for kvinder er, at deres forbilleder er mindre synlige. Kvinde Kend Din Historie er et forsøg på at danne en platform hvor kvindelige forbilleder fremhæves, og hvor man samtidig bliver præsenteret for den historiske kontekst de placerer sig i.  

Det er vigtigt at kvinder lære deres kvindelige forbilleder at kende, fordi det skaber fællesskab, mod og styrke at mærke et historisk skabt grundlag man kan stille sig på skuldrene af, og bruge som springbræt til at handle og støtte hinanden. Hvis vi skal opnå ligestilling, så skal vi forstå hvor ligestillingsproblemerne stammer fra og hvilke historisk betingede mekanismer vi stadig er udfordret af. Så kan vi meget bedre arbejde konstruktivt med at ændre dem til det bedre. Jeg mener, at jo mere vi er oplyst om vores fortid, jo bedre kan vi forstå de problematikker, udfordringer og livsforhold som eksisterer i vores nutid, og på den måde bliver vi bedre rustet til at ændre og udvikle vores fremtid – i fællesskab. Jo mere vi fokuserer på at det er historisk betingede mekanismer og kulturelle mønstre som skal brydes, i stedet for at pege fingre af hinanden, så bliver det en fælles kamp som kvinder og mænd kan tage sammen. 

Min største drøm er, at vi snart ikke længere taler om kvindehistorie – men bare om historie. Derfor er min konto for alle. For det er relevant for alle mennesker, i alle aldre, at blive bekendt med budskabet hos Kvinde Kend Din Historie. Når det så er sagt, så er jeg meget fokuseret på at kvinder trænger til at dyrke fællesskaber. Derfor håber jeg at Kvinde Kend Din Historie opleves som et fællesskab, hvor vi hylder og begejstres over kvindelige forbilleder og lærer vores historie bedre at kende sammen, sådan at vi får mod og styrke til at løfte hinanden frem og op. Og det er især vigtigt for mig at unge kvinder ser, at de er i stand til at gøre lige hvad de drømmer om uanset hvem de er. Ved at dele kvindelige forbilleder fra alle fag, samfundslag, verdensdele og religioner arbejder jeg for at man, ligegyldig hvem man er og hvilken baggrund man har, føler sig inkluderet og repræsenteret.  

Hvad er din drømmefremtid for Kvinde Kend Din Historie-profilen?

Jeg har mange drømme og ambitioner for projektet, og jeg arbejder på mange forskellige initiativer og idéer i øjeblikket – jeg vil ikke udelukke at både tv og bog kunne blive en realitet. En af de ting som jeg kan løfte sløret for, er at jeg er i gang med at producere en podcast som udkommer her i løbet af foråret. Jeg får dagligt beskeder fra følgere som skriver ting som ”det er præcis sådan et fællesskab jeg har savnet” og fortæller om hvordan profilen giver dem positiv energi, inspiration og motivation til at gøre det de drømmer om. Det gør mig så sindssygt glad og rørt, for det var præcis det der var hensigten da jeg startede projektet, og så giver det bare så meget mening at knokle for at udvide projektet med mange flere tiltag! 

Fra  Kvinde Kend Din Historie : Jo Jacobsen (1884-1963) Forfatter og psykoanalytiker

Fra Kvinde Kend Din Historie: Jo Jacobsen (1884-1963) Forfatter og psykoanalytiker

Vi er i 2019! Har tiderne skiftet eller er vi stadig dårlige til at skrive kvinderne ind i historien?

Selvom der selvfølgelig er sket en udvikling, så er historieskrivningen desværre fortsat præget af manglende fokus på kvinder. Og ofte ser man at når kvinder bliver skildret, så er det primært biografisk. Det vil sige at man sjældnere end med mænd, forholder sig analytisk til kvinders betydning i den historiske samfundsmæssige og politiske udvikling.  

Så ja, det er lidt ligesom med klimaet. Vi skal holde op med at tale om hvorvidt der er et problem. Vi skal bare komme i gang med at handle og rette op på problemet. Kvinderne skal skrives ind i alles bevidsthed med en lige så stor naturlighed som det, at vi alle kender Kong Christian IV, videnskabsmanden Niels Bohr eller forfatteren Herman Bang. Indenfor de samme kategorier har vi kvinder, eksempelvis; Sigbrit Villoms, videnskabskvinden Inge Lehmann og forfatterinden Karin Michaëlis – alle tre har de opnået stor international succes og haft betydning i danmarkshistorien, dog kender de færreste til dem og deres historier.  

Hvem er din historiske yndlingskvinde?

Det er svært for mig at vælge én ud, da jeg har mange kvindelige forbilleder, og kun får flere hele tiden! Men hvis jeg skal pege på én som har en særlig plads i mit hjerte, så må det blive Thit Jensen. Thit Jensen voksede op i en familie med 12 børn. Gennem sin barndom så hun sin mor blive slidt op både fysisk og psykisk af alle de graviditeter, fødsler og det hårde slid med at passe små børn. Blandt andet af den grund viede hun sit liv til at udbrede kendskab til prævention blandt kvinder rundt omkring i landet, og agitere offentligt for frivilligt moderskab, på en tid i vores historie hvor disse tanker var enormt kontroversielle. Thit Jensen var meget menneskelig og hun havde en stor portion humor og selvironi. Men hun kunne også stikke næsen for langt frem og fejle engang imellem – og det er vigtigt at vi ser at vores forbilleder ikke er glansbilleder, men mennesker med alt hvad det indebærer, ligesom os selv.  Thit Jensen var desuden en fremragende forfatter og så er hun stemmen bag mit absolut favoritcitat. 

”Når man fordyber sig i historien, kan man frigøre sig fra det nedarvede snæversyn, fordi man opdager, hvor meget der har måttet passere forargelsens ildovn, før det er blevet accepteret som simpel fornuft og retfærdighed”. 

Fra  Kvinde Kend Din Historie : Thit Jensen (1876-1957) Forfatter, debattør og forkæmper for frivilligt moderskab .

Fra Kvinde Kend Din Historie: Thit Jensen (1876-1957) Forfatter, debattør og forkæmper for frivilligt moderskab .

Følg Gry på Kvinde Kend Din Historie, hvor hun løbende deler historier om kvinder.

 
Cathrine Petersen