$$$ fra Kvindernes Bygnings Fond <3

Lige før påske modtog vi fonds-støtte fra Kvindernes Bygnings Fond. Historien bag fonden - og bygningen gør os kun endnu mere stolte af at have modtaget dem. Det var nemlig ingen mindre end gode gamle Emma Gad, der fik ideen til at få opført en Kvindernes Bygning, hvorunder Kvindernes Bygnings Fond senere er opstået.

Ideerne om en KVINDERNES BYGNING i København opstod i 1895 i forbindelse med KVINDERNES UDSTILLING fra Fortid til Nutid, som åbnede om sommeren. Dronning Louise var udstillingens protektrice, kronprinsesse Louise ærespræsident og den dynamiske personlighed Emma Gad vicepræsident. Den bagved liggende komite bestod af kvinder fra alle samfundslag. Udstillingen blev en stor succes, den blev kendt ud over landets grænser og gav et økonomisk overskud på 13.000 kr. Det var dette beløb, som Emma Gad foreslog som startkapital til opførelse af Kvindernes Bygning. Hun formulerede ønskerne til en selvejende institution i egne lokaler med forsamlingssal, læsestue, restaurant og gæstehjem for kvinder fra provinsen.

Emma-Gad-Gyldendals-Billedbibliotek_4-3-640x480.jpg

Til en avis i forbindelse med Kvindernes udstilling i 1895 svarede hun på spørgsmålet, om hun var interesseret i kvindesagen ”Det vil jeg slet ikke sige, at jeg er”. Og til spørgsmålet, om hun ønskede kvindelig stemmeret, var svaret ”Nej”.

To år senere skrev hun i en artikel, at efter at have mødt mange dygtige kvinder i deres virkefelter, - så havde hendes syn på mange ting ændret sig.

Hendes vision var at skabe en bygning, en selvejende institution, indeholdende de nødvendige kontorer samt en forsamlings- og foredragssal, der også ville kunne anvendes til udstillinger, en læsesal for arbejdersker, en restaurant uden drikkepenge, et gæstehjem for provinsens kvinder, tidssvarende gymnastik- og badefaciliteter, en kogeskole, en klinik med kvindelige læger og desuden boliger for enligtstillede lærerinder, kvindelige kommis’er m.m. 

I 1937 blev bygningen en realitet og blev endelig taget i brug. Der blev 4 butikker og på 1. sal mødesal og restaurant. På 2. og 3. sal blev kontorer bl.a. til kvindeforeninger, og 4. og 5. sal etableredes Hotel Cecil. Idag rummer rummer bygningen også kontorarealer med billig husleje til kvindeforeninger og kvindelige specialestuderende og ph. d.- studerende, ligesom Kvindernes Bygnings Fond er oprettet.

Fondens formål er at støtte kvindepolitiske tiltag, der fremmer kvinders ligestilling.

1000 tak for støtten til BYG DIN BUSINESS !

Læs mere på www.kvindernesbygning.dk og kvindefond.dk

58378210_355778481954803_7941138155116167168_n.jpg
Cathrine Petersen