Kvinde kend din historie: BYG DIN BUSINESS udgaven

 

Det er vigtigt, at kvinder lærer deres kvindelige forbilleder at kende! Det skaber nemlig et fællesskab og en styrke at mærke et historisk skabt grundlag, som man kan stille sig på skuldrene af. Det er netop det som KVINDE KEND DIN HISTORIE gør! Derfor har vi spurgt Gry, som står bag profilen, om der findes en imponerende, historisk kvinde indenfor iværksætteri, som vi skal kende til. Gry svarede JA og kom med dette svar:

 
 
Sybilla blog.jpg

Historien vrimler med iværksættere og opfindere som var kvinder. Problemet er, at kvinder i mange hundrede år har været frataget helt grundlæggende rettigheder, som at råde over egen formue og få patenteret opfindelser i eget navn. Kvindelige iværksættere var derfor ofte afhængige af deres mands velvilje til at lægge navn og formue til deres ide. 

En af de første kvindelige iværksættere, som vi kender til, er amerikaneren Sybilla Masters. Hun udviklede en majsmølle med en for sin samtid ny og banebrydende teknologi til tilberedning af majsmel. I 1712 rejste hun til England for at få ideen patenteret hos Kong George. Hun måtte vente til 1715 og finde sig i at patentet blev givet i hendes mand, Thomas Masters, navn. Men Sybilla var heldig, at Thomas insisterede på at få tilføjet, at det var hendes ide, således at der i patentet stod: ”To Thomas Masters for a new invention found out by Sybilla, his wife.” Hvis ikke hendes mand havde insisteret på denne tilføjelse, havde eftertiden været af den opfattelse, at ideen var hans - og sådan må man formode at utallige kvindelige iværksættere er blevet snydt for anerkendelse af deres opfindelser gennem tiden. 

At få patent på sin ide var et relativt nyt tiltag i starten af 1700-tallet. Der var ikke nogen ensrettet procedure endnu, og Sybilla Masters måtte vente i tre år på at få sit patent. Imellemtiden åbnede hun en hatteforretning i London. Hun havde opfundet et hatte-design, hvor man vævede halm ind i hatte - og de blev hurtigt populære og i 1716 fik hun patent på hatte-designet. Hun var desuden den første fra de amerikanske kolonier, som fik et patent. 

Der findes ingen billeder af Sybilla Masters. På billedet ses hendes ansøgning til patent på majsmøllen.

Der findes ingen billeder af Sybilla Masters. På billedet ses hendes ansøgning til patent på majsmøllen.

Skrevet af Gry fra Kvinde Kend Din Historie, som er en populær instagram-profil, som deler historier om kvindelige forbilleder.

Følg med her og læs mere om Gry her.

Logo02.png
 
Cathrine Petersen