GLÆDELIG KAMPDAG: Her er 5 måder du kan fejre den på

 

Hurra for kvindernes internationale kampdag på fredag d. 8. marts. Vil du fejre den med manér, så anbefaler vi, at du:

53068826_2049009301873881_2232313637257609216_o.jpg

- tilbringer dagen med de kvindelige astronauter, som drømte om Månen!

I anledning af kvindernes kampdag d. 8 marts, viser Dansk Selskab for Rumfartsforskning dokumentaren Mercury 13 i samarbejde med Studenterhuset i København. Filmen handler om de 13 amerikanske kvindelige piloter der blev udvalgt i 1961, til at gennemgå de samme fysiologiske screeningstest som de mandlige astronauter under Project Mercury, men måtte træde til side, da det bliver alvor – fordi kun mænd kunne udvælges til at være astronauter.

Før filmen vises kommer Professor Anja C. Andersen og taler om kvinders rolle i videnskab og rumfart. Det er gratis, det er først til mølle og du kan læse mere her. 

Pist pist, bor du ikke i København eller orker du bare ikke at gå udenfor din dør, så hop ind på Netflix - Mercury 13 ligger nemlig også der. 

- giver din Instagram en feministisk upgrade!

Instagram er fyldt med herlige, inspirerende og seje feministiske kontoer, som kun er et tryk væk. Få dit daglige skud feminisme med kontoer som: 

Bumble: Det er godt nok en dating-app ala Tinder, men den har gjort op med forældede kønsnormer i dating-livet ved at gøre det acceptabelt for kvinder at tage det første skridt. Bumble, som også tæller arbejdsnetværket Bumble Bizz, fortsætter den feministiske stil på instagram, hvor de dagligt poster inspirerende indhold til dine feministiske tendenser ;) 

Kvinde Kend Din Historie: En genial instagram-profil, som sætter fokus på alle de historiske kvinder, som vi ikke har lært om i skolen. Her kan du læse om alt fra Danmarks første kvindelige cykelrytter til gode gamle Birgitte Birgitte Bigøye.

Jameela Jamil: Hun kalder sig selv feminist-in-progress og har en skøn og ærlig tilgang til hendes egen uperfekte feminisme. Senest har hun holdt en inspirerende og ret grineren tale om maskulinitet og hun arbejder for at kendte, som fx Kim Kardashian, skal stoppe med at reklamere for slankeprodukter.

Feminist: Her kan du få dit daglige meme-fix med et feministisk twist. What’s not to like?

- bliver under dynen og ser den Oscar-vindende dokumentar Period: End of sentence

Ja, hvem skulle tro, at en film om menstruation nogensinde ville vinde en Oscar. Men det gjorde den sgu (hurra for 2019!) og vi kan ikke komme i tanke om en mere feministisk måde at tilbringe sin kampdag på. Filmen foregår på landet i Indien, hvor menstruation stadig er stigmatiseret. Her fremstiller en gruppe kvinder billige hygiejnebind på en ny maskine og kæmper for økonomisk uafhængighed. Tjek traileren ud her. 

- investerer i et firma, der er startet af kvinder

Ingen mærkedag uden en anledning til at bruge penge hehe. Hvad med at støtte en af dine lokale/nationale/internationale business-damer ved at købe et af deres produkter eller investere i deres firmaer. Det kan være en lækker behandling hos The Glow Inst. i Hillerød, en af de nyere feministiske klassikere, billetter til teaterforestillingen Kussesumpen som spiller her i marts, et online kursus, en flot og farverig kjole fra københavnske Sofie Sol eller aktier i et firma ledet og/eller ejet af kvinder. Der er gode muligheder for at smide dine penge efter en masse kvinder.

Dansk kvindesamfunds ledelse anno 1915, der mødte op d. 5. juni på Amalienborg for at takke for danske kvinders stemmeret.

Dansk kvindesamfunds ledelse anno 1915, der mødte op d. 5. juni på Amalienborg for at takke for danske kvinders stemmeret.

- læser op på din historie

Kvindernes kampdag er en oplagt mulighed for at lære mere om de kvinder, som har kæmpet for, at vi i 2019 trods alt kan kalde Danmark og nogle dele af verden for ligestillede samfund. Emmeline Pankhurst, de danske rødstrømper,  Simone De Beauvoir og Angela Davis er gode steder at starte, og derefter kan du tjekke denne skønne billedeserie ud.

God fornøjelse, de damer!

 
Cathrine Petersen