Vil du starte en business med din BFF? Så se lige den her checkliste

Det er sgu en fest at starte et firma med en ven. Hvorfor? Fordi at du får lov til at bruge din arbejdstid sammen med en person, som du holder af og er tryg ved. Plus: I er to om det hårde arbejde og det store ansvar. Men det kan også ende dårligt - specielt hvis I ikke har defineret og tænkt over de forskellige konflikter, som kan dukke op hen af vejen. Derfor har vi lavet en checkliste med gode råd til alle jer bff’er derude, som drømmer om at starte en business sammen.

Billede: We Heart It

Billede: We Heart It

1. Fordel ansvaret

Som venner og forretningspartnere kan I hurtigt gå forkert af hinanden, hvis de forskellige roller og ansvarsområder i firmaet ikke er defineret. Hvem står for regnskabet? Hvem laver kommunikationen? Hvem svarer på mails? Osv osv.

Fordel opgaverne på en måde, så I begge bruger tid på de ting, som I synes er sjove - og sørg derudover for, at alle de kedelige opgaver er fordelt ligelig mellem jer. På den måde undgår I, at der i fremtiden opstår konflikter over, hvem der skal gøre hvad.

Det er også en god idé i forhold til indtjeningen i firmaet. Hvis I som partnere fordeler indtjeningen 50/50, så skal arbejdsfordelingen også deles 50/50. Når I har jeres forskellige opgaver og ansvarsområder skrevet ned sort på hvidt, så ved I begge, hvad I skal gøre for at det hele går op og den ene ikke sidder med 80 % af arbejdet, men kun får 50 % af indkomsten. Det er også en fin måde hvorpå I kan undgå at skulle definere, hvor mange arbejdstimer I hver især behøver at lægge i firmaet - så længe at I begge sørger for at jeres individuelle opgaver bliver klaret, så er det ligegyldigt om det tager 10, 20 eller 30 timer om ugen.

2. Tag ikke kritik personligt

En af de skønne ting ved at være to personer bag en business er, at der er to hjerner og synspunkter om de samme problematikker. I kommer ikke til at være enige om alt og I vil skulle give hinanden kritik - det er derfor vigtigt, at I lærer at give og tage kritikken uden at det bliver personligt. Tal med hinanden om, hvordan I bedst diskuterer og tager hånd om de uenigheder, som der kommer til at opstå undervejs og husk på, at kritik er en nødvendig del af et samarbejde.

Vil I blive bedre til at håndtere kritik? Prøv at tjekke denne podcast ud.

3. Uddeleger arbejdet

Når man har en business sammen er det fristende at samarbejde om alt. Vi har vidst alle prøvet det; at sidde to personer ved én computer og samarbejde om den samme opgave. Det går som regel meget langsomt, fordi at man hele tiden skal være enige om alle de valg, der bliver taget. Det er spild af værdifuld arbejdstid, når to personer deles om en persons arbejde. Fordel i stedet opgaverne, arbejd på dem individuelt og husk så at give hinanden feedback på arbejdet og tage imod kritikken, som den anden kommer med. På den måde kan I bruge arbejdstiden allermest effektivt.

4. Hyg jer

Det bliver kedeligt, hvis der går for meget business og for lidt pleasure i den. Selvom I har ambitioner for jeres business og begge har lyst til at bruge alle jeres vågne timer på at få den i luften, så husk at det er vigtigt at sørge for at venskabet består. Det betyder, at I skal lave andre ting end at arbejde på firmaet. Det er intenst at starte et firma, både alene og sammen, og pauser er altafgørende for, at I har energien til at fortsætte arbejdet. Så smut i biffen, gå en tur eller se en serie sammen - der er vigtigere ting i livet end at arbejde.

5. Lav en kontrakt

Det er vildt kedeligt, men det er en god idé. Hvis det ender med, at det ikke lykkedes jer at skabe en business sammen og I derfor gerne vil splitte op, så er det nemmere, hvis I fra starten af har defineret, hvad der så skal ske. Lav en plan for, hvordan I vil håndtere end afslutning af projektet. Underskriv den og læg den så ned i en dyb skuffe. Forhåbentlig kommer I aldrig til at kigge på den igen, men hvis det skulle blive nødvendigt, så har I en plan for, hvordan det skal håndteres - og den plan kan være med til, at I stadig kan have et godt forhold til hinanden efterfølgende.

Cathrine Petersen