BFF og business: Gode råd fra veninderne bag Forlaget Fortæl

Vi har, som så mange andre, altid fået af vide, at man aldrig skal starte en business med en veninde - med den underliggende betydning, at det vil gå galt. BYG DIN BUSINESS er et eksempel på, at det er en skrøne og vi tror, at man med gode eksempler kan ændre den fortælling. Netop derfor står december i venindernes tegn her på BYG DIN BUSINESS.

Forlaget Fortæl er endnu et godt eksempel. De to veninder Mette og Maria står bag og ikke nok med det, så har de i deres første udgivelse Mine Venner skabt en hyldest til venskabet mellem travle, hverdagsramte voksne. Vi har taget en snak med Mette og Maria om, hvordan det er at berige sit venskab med et fælles business-projekt.

Mette og Maria fra Forlaget Fortæl

Mette og Maria fra Forlaget Fortæl

Hvem er I og hvordan mødte I hinanden?

Vi hedder Mette og Maria, og vi mødte hinanden i en flyver på vej til Kina i august 2009 – for snart 10 år siden. Vi havde begge tilmeldt os et halvt års ophold på en kinesisk skole og blev hurtigt hinandens livliner i det cirkus, vi var havnet i.

Mette Høyer Eriksen er 31 år, journalist med en kandidat i Afrikastudier og bor i København. Maria Leerbeck er 30 år, har en baggrund fra CBS, bor udenfor Aarhus med sin kæreste og to små børn. Maria er desuden partner i netværket Ladies First.

Vi er egentlig ret forskellige. Maria har et tydeligt iværksætter-gen, og har altid en million nye idéer. Derfor vender vi tit en masse idéer over rødvin, og den her blev bare ved med at dukke op. Så en dag mens Maria var på barsel, og Mette netop var blevet færdig med sin kandidat tog vi til et møde med en webudvikler. Og lige så stille gik det fra at være en af Marias mange idéer til at blive en fælles virksomhed.

Hvad er Forlaget Fortæl?

Forlaget Fortæl er en digital platform, der udgiver erindringsbøger. Vores første udgivelse er en venindebog til voksne veninder – svarende til de venindebøger man havde som barn, men med spørgsmål rettet til voksne venskaber. ”Mit første indtryk af dig var …”, ”Det mest betydningsfulde, der er sket for vores venskab er…”. Den slags. Den bliver ofte købt som gave til polterabend eller babyshower, hvor flere går sammen om at lave en bog til deres veninde. Det kan også være til en veninde, der i en periode har det rigtigt svært og har brug for at blive mindet om, hvor meget hun betyder.

Bogen bliver indbundet i hånden hos vores bogbinder John nede på Als. Man bliver virkelig imponeret over, hvor meget kærlighed der kan være på 112 sider.

Det har på en måde været et lidt meta-agtigt venindeprojekt for os, men konceptet skal også rumme andre udgivelser. Vores næste udgivelse bliver lanceret i 2019 og bliver en mindebog til børn, der har mistet en forælder. Her er formålet at indsamle fortællinger og historier fra den afdøde forældres venner, kollegaer og familie og give dem videre til barnet, så barnet får en chance for at lære sin forælder at kende.

Alt i alt er vores vision at give folk et værktøj til at nedskrive og dele de vigtigste fortællinger med deres nærmeste.

Hvad er fordelene ved at have en business sammen med en veninde? 

Der er mange. Først og fremmest får vi lov til at tilbringe rigtigt meget tid sammen, hvilket jo ellers kan være svært at finde tid til, når man bor i hver sin ende af landet, og den ene har børn og den anden elsker at rejse.

Men også for virksomheden og vores samarbejde er det en fordel, at vi kender hinanden rigtigt godt og er indforståede med hinandens forskelligheder. Vi har en grundlæggende tillid til hinanden og kan derfor stole trygt på, at den anden tager beslutninger, som er til virksomhedens fordel – selvom vi jo ikke altid er enige.

Endelig er det en kæmpe fordel ikke at være alene. Vi er 100 procent enige om, at ingen af os kunne have gjort det her alene. Man har brug for at have en at dele op- og nedture, bekymringer og beslutninger med.

Har der været nogle udfordringer relateret til jeres business og venskab? 

Vi er meget forskellige. Det er vores største styrke, men det er klart, at det også giver anledning til nogle sammenstød og nogle diskussioner – ikke så meget om, hvor vi skal hen, men mere hvordan vi kommer derhen. Maria har en stor trang til at handle hurtigt og Mette har brug for, at vi lige stopper op og tænker os om. Så kan det godt nogle gange føles som om den anden spænder ben, men i virkeligheden er vi rimeligt enige om, at begge egenskaber er helt nødvendige for at virksomheden kan udvikle sig i den retning vi gerne vil.

Når man er venner og arbejder sammen, så kan man ikke undgå, at det hele bliver lidt personligt. Man har hver især et indblik i hinandens privatliv og følelsesliv. Ser I det som en fordel eller ulempe, når det kommer til at have et firma sammen? 

I starten var det lidt en udfordring, at vi tog ret meget (og lidt for meget) hensyn til hinanden. Det gør man jo som veninder, men det var vi nødt til at stoppe med. Altså at passe for meget på hinanden. Det lyder måske lidt brutalt, men vi har aftalt, at vi hver især passer på os selv, og at vi hver især selv må sige fra. For hvis vi skal sige fra på vegne af hinanden, så bliver det hele bare lidt stressende og man bliver over-opmærksom hele tiden.

Kan I give et råd til veninder, som skal starte et firma på sammen? Hvad skal man være opmærksom på? 

Man skal starte med at tage alle de svære snakke. Og her er man nødt til at være bund-ærlig omkring sine egne intentioner i forhold til virksomheden. Det gør ikke noget at de er forskellige, men det er bare virkelig vigtigt at italesætte dem. Det kan handle om, hvor mange penge man har behov for at tjene før det giver mening, i hvilke situationer man ville være klar til at sige ja til drømmejobbet et andet sted, eller måske om hvor mange timer man har lyst til at arbejde. Vores hverdag er forskellige, vores økonomiske situation er helt forskellig og vores drømme-arbejdsliv er også ret forskellige. Det gør ikke vores fælles drøm om at skabe og udvikle det her forlag mindre.

Har I ellers noget på hjerte, som I gerne vil have med? 

Bare en varm anbefaling. Hvis du får chancen for at starte en virksomhed op med en god veninde, så gør det!

Maria og Mette fra Forlaget Fortæl

Maria og Mette fra Forlaget Fortæl

Følg Mette og Maria på Forlaget Fortæls hjemmeside, Facebook og Instagram.

Cathrine Petersen