"Hvis der ikke er en åbenlys grund til at sige nej, så sig ja"

- Interview med Art Director Cathrine Understrup <3

Mød Cathrine Understrup, en episk, dygtig og inspirerende Art Director. Hun bruger sin tid på at skabe grineren analog universer til alverdens seje brands. Vi har taget en snak med Cathrine om at droppe det (på papiret) “gode” 9-17 job og istedet leve det frie liv som selvstændig.

Cathrine-Understrupbarca_OFFF.jpg

1. Vil du fortælle lidt om hvem du er, dine hjerte-projekter & hvad du arbejder med?

Jeg er 27 år, bosat i København og sagde i starten af 2017 mit job op og kastede mig ud i at være selvstændig. Jeg har en BA i Kreativ Kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har arbejdet som art director på reklame- og designbureauer med kunder som Carlsberg, IKEA, Red Barnet, Brewdog og Irma. Siden jeg sagde op, har jeg arbejdet freelance for bureauer og arbejdet for egne kunder inden for konceptudvikling, design og branding. Jeg er et meget nysgerrigt menneske og elsker at eksperimentere med alt fra materialer til teknologier. Jeg interesserer mig specielt for den “crafty” del af art direction og er specialiseret i taktilt visuelt design, herunder fx at bygge ting i pap. Der er noget ret tilfredsstillende i at bruge hænderne til at skabe noget fysisk.

Eksempel på Cathrine's arbejde. Her for Computerarts.

Eksempel på Cathrine's arbejde. Her for Computerarts.

2. Hvordan fik du modet til at tage det første skridt til det selvstændige liv?

Jeg havde et – på papiret – godt job på et reklamebureau, men der var noget der manglede. Jeg følte mig uinspireret og jeg var ikke glad. Når jeg kigger tilbage på det, var der nok ikke langt fra tanke til handling. Det var en søndag hvor jeg tænkte ‘måske du bare skal sige op - hvad er det værste der kan ske anyway’. Jeg havde læst en bog, hvor man skulle skrive de ting ned der er vigtige for én på arbejdet og der var intet af det på listen som jeg kunne sætte flueben ved. Det var nok der jeg indså, at det ikke var helt rigtigt for mig. Jeg var ret sikker på jeg ikke kunne sige op før jeg havde en plan B. Få måneder forinden havde jeg sagt min A-kasse op, så det virkede ikke som nogen god idé at sige mit job op sådan uden videre. Det var planen, at jeg ville bruge tid på at tænke over det henover julen, men den sidste onsdag inden jul, mens vi holdte et møde med en kunde, kan jeg huske jeg tænkte “hvis ikke du siger op nu, så kommer det aldrig til at ske”. Der var en overvældende følelse af, at det var nu eller aldrig – og så sagde jeg op. Det kom helt vildt bag på alle, inklusiv mig selv, for én ting er at tænke ting, men pludselig var det jo alvor. Folk spurgte mig hvad der så skulle ske og det havde jeg ikke rigtigt noget svar på. Mest af alt følte jeg, at jeg lige havde taget verdens dummeste beslutning, men der var jo kun én vej ud af det og det var at finde ud af hvad der så skulle ske.

3. Hvad er dine grundværdier for din business og hvordan følger de dig i din hverdag?

Den første uge som selvstændig, skrev jeg nogle værdier ned, som jeg tænkte skulle være en slags fundament og et forsøg på at lave en plan for hvad det var jeg ville. Jeg var rigtig god til at finde på ting jeg ikke ville. Så det vigtigste punkt, som på mange måder har været gennemgående for 2017, var ‘Hvis der ikke er en åbenlys grund til at sige nej, så sig ja’. Det kom ud af, at hvis jeg ikke vidste hvad jeg gerne ville, så var jeg jo nødt til at afprøve det hele. Det kom til at betyde at jeg i løbet af 2017 havde en udstilling i Schweiz, var til et hackathon i Amsterdam og samarbejdede med nogle virkelig dygtige mennesker rundt omkring i verden. Det ledte alt sammen til ting jeg på ingen måde kunne have planlagt. Derudover forsøger jeg at træffe beslutninger baseret på om det bringer mig tættere på ting jeg gerne vil opnå. Det er en god måde at vurdere om noget giver mening at gøre og selvfølgelig skal man huske at lytte til sin mavefornemmelse. Hvis man har en dårlig mavefornemmelse, så er der typisk en grund til det og så er det vigtigt at finde ud af hvor det kommer fra.

4. Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Det er sjældent at mine dage er ens og det elsker jeg. Jeg er ikke en 9-17-person, så en af de bedste ting ved at være min egen chef, er at jeg for det meste selv kan bestemme min dagsrytme. Nogle dage sidder jeg hos de bureauer jeg arbejder for, så der indretter jeg mig lidt efter deres rytme. Men når jeg selv bestemmer, så starter dagen som oftest lidt anderledes. Min koncentration om morgenen er elendig, så her klarer jeg typisk praktiske ting, såsom emails, fakturaer, tilbud, etc. Det er også her jeg typisk mødes med nye kunder, drikker kaffe med mine venner eller går i svømmehallen. På større projekter nyder jeg ofte friheden til at kunne arbejde om aftenen. Det passer mig bedst - der er en anden ro og færre forstyrrelser på den tid af dagen.

computerarts_BTS.jpg

5. Hvor arbejder du bedst?

I virkeligheden arbejder jeg lige så fint i en sofa eller på en larmende café som på en kontorstol. Så når det er muligt, sidder jeg gerne ude eller skifter lokation i løbet af dagen. Ved større designprojekter er jeg dog typisk at finde ved mit skrivebord foran mit Cinema Display med en kop kaffe.

6. Hvor meget af dit arbejde foregår digitalt vs. IRL?

Det er nok primært digitalt, da karakteren af det meste arbejde i dag er digitalt. Men jeg er ret vild med at lave ting på computer, tage dem ud af computeren og putte dem tilbage i computeren. Det giver ofte projekter noget personlighed og charme som kan være svært at fremkalde digitalt. Så når der er mulighed for det, forsøger jeg at lave så meget som muligt væk fra computeren. Med mange af mine taktile projekter forsøger jeg at minimere efterredigeringen af billeder. Et godt eksempel er arbejdet jeg lavede for Kulturnatt Stockholm. Det billede er skudt mere eller mindre som det endelige resultat ser ud.

kulturnatt_stockholm_BTS.jpg
KNS_final.jpg

7. Hvem inspirerer dig og har du nogle rollemodeller?

For mig er det ikke én person og det skifter lidt i perioder, men jeg tager tit mig selv I at sige “når jeg bliver stor vil jeg gerne være…”. En person jeg har fulgt i flere år er Julien Valleé (http://valleeduhamel.com). Under payoffet “High Class Lo fi”, bygger han vilde farverige universer i forskellige materialer. Det var ham der i sin tid åbnede mine øjne for at man kunne bygge ting i pap og rent faktisk sælge det til kunder. Jeg er meget inspireret af hvordan han er gået fra at lave mindre sideprojekter til at arbejde for store brands som Samsung og Google, uden at gå kompromis med hans stil.

8. Hvor finder du din inspiration og hvordan vedligeholder du dem i en travl hverdag?

Jeg bruger Instagram og Ello rigtig meget. Det er nemt og hurtigt, og så kan man lige nå det mens man venter på noget andet. Men jeg er meget opmærksom på at søge inspiration fra andre steder end min egen branche, især når jeg starter nye projekter. Det bliver hurtigt det samme og meget indspist hvis man kun kigger på folk der laver noget der ligner det man selv gør. Noget jeg selv er alt for dårlig til i min hverdag er at gå ud og blive inspireret i den virkelige verden.

9. Hvad vil du anbefale for andre i startup processen? Hvor og hvordan starter man bedst ?

Jeg tror ikke der er én måde at starte på. Man skal være god til at lytte til sig selv og være ærlig og realistisk overfor sig selv inden man kaster sig ud i det. For mig har det hjulpet at lave nogle værdier og mål som jeg har kunne bruge som guideline og til at holde motivationen oppe på de dage hvor alting ikke er regnbuer og enhjørninger.

10. Hvad er dit bedste råd til håbefulde kvinder med lommerne fulde af drømme om et selvstændigt eventyr?

At starte sit eget er lidt en jungle og der er mange nye ting man skal forholde sig til. Jeg er stor tilhænger af at kaste sig ud i det og gøre ting uden at tænke over det for meget. Ofte er det værste der kan ske ikke så slemt igen, så spring så ud i det. Sideprojekter kan også være gode til at starte en idé op og se om det fungerer inden man kaster sig 100% ud i det. Et sidste, men vigtigt råd er – invitér folk der er dygtigere end dig selv på kaffe. Snak med dem og lyt. Der kommer til at være en milliard ting du ikke ved noget om, så vær ikke bange for at spørge om hjælp. For det meste er folk så søde og vil gerne hjælpe og give råd.