"Jeg bestræber mig på at lave ting efter humør, og lytte meget nøjsomt til mine følelser i mit arbejde."

Interview med Sofie Sol - designeren bag tidens flotteste kjoler i København.

32545712_10156560123557269_1749922160614309888_n.png

1. Vil du fortælle lidt om hvem du er, dine hjerte-projekter & hvad du arbejder med?

Jeg hedder Sofie Sol, jeg er 26 år, og er beklædningsdesigner. Jeg stiftede, i oktober 2017, brandet Sofie Sol Studio, som er et lille kjolefortagende. Jeg er selvproducerende, hvilket indebærer at jeg har alle tænkelige kasketter på.  

2. Hvordan fik du modet til at tage det første skridt til det selvstændige liv? 

Jeg er nok i en lidt sjælden kategori hvad opstart og satsninger angår i denne sammenhæng. Min selvstændig-historie starter meget pludseligt og har haft ufatteligt meget action i sig. 

Jeg blev tilbage i september 2017 kontaktet af Nørgaard Paa Strøget, der igennem instagram havde spottet mine ret konsekvente diy kjole-outfits, de ville gerne forhandle mine kjoler. Vi tog til et møde, og en time efter blev det en beslutning om at kaste alt ind i projektet. Jeg tog hjem og oprettede cvr-nr og blev på få timer selvstændig forretningsdrivende. 

3. Hvad er dine grundværdier for din business og hvordan følger de dig i din hverdag? 

Jeg har stor fokus på at det skal give mig åndelig næring. Hvis jeg føler det ikke er berigende, omstrukturerer jeg ret konsekvent. Jeg tror det er meget vigtigt at sætte sig selv bedst muligt, hvis du er arbejdskilde skal du også være tilpas loadet. For mig er det vigtigt at der er en løs struktur, jeg dur ikke til at have et fast og meget stringent program. Jeg bestræber mig på at lave ting efter humør, og lytte meget nøjsomt til mine følelser i mit arbejde. Det tror jeg er det mest bæredygtige setup for mig. 

4. Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Lige nu er der gang i heksekedlen. Jeg producer alt jeg sælger selv, og det er et tight program med omkring 20 kjoler om ugen. Jeg forsøger at møde tidligt ind, og få starter effektivt an. Jeg tror det er vigtigt at få fodret begge hjernehalvdele, så lidt fleks mellem noget kreativt og praktisk.  

32488062_10156560123582269_2525220107513233408_n.png

5. Hvor arbejder du bedst?

Jeg er i mit studie, som er nyt for mig. Min virksomhed startede på mine 17 Km2 på Nørrebro, og nu er jeg rykket til et dejligt sted som udelukkende er værksted, ikke også soveværelse og garderobe. Det har været et væsentligt træk for mig, da jeg efter et halvårs tid med flere dage om ugen hvor jeg ikke kom udenfor en dør, endelig får mig en gåtur hver morgen og aften. 

Jeg deler pt. studie med to andre kunstnere, og det giver også en fantastisk dynamik. 

6. Hvor meget af dit arbejde foregår digitalt vs. IRL? 

Jeg er jo meget hands on i selve produktionen, men en stor del af min formidling foregår digitalt. Nu vil jeg ikke tage munden for fuld og sige jeg har en dissideret forretningsplan (virkelig ikke!!) men jeg prioritere digitale medier højt, og til det tror jeg også det ligger mig meget latent at bruge som kommunikation til omverdenen. Man må aldrig undervurderer værdien af konstant tilstedeværelse på de sociale medier, og jeg tror 80% af min virksomheds omtale og opmærksomhed komme herfra. 

7. Hvem inspirerer dig og har du nogle rollemodeller? 

Jeg forsøger altid at holde mit sind åbnet, og aldrig lukke ned for input. Jeg finder inspiration i mange mennesker og scenarier. Ofte kommer inspiration af folk med drive og frygtløshed, hvad end det er i livet eller som kunstner. Mine professionelle følelser er meget tiltrukket af brands der formår at forene beklædning og kunst som en gennemført pakke – altså når der formidles stærke universer. Der opstår ofte genistreger bag kulisserne i hos brandet Ports 1961, eksempelvis. En meget legesyg tilgang, en ekstrem selektivitet og en kvalitetsbevidsthed der overgår de fleste, skaber de nogle gennemførte universer der udmunder sig i genialitet. 

8. Hvor finder du din inspiration og hvordan vedligeholder du dem i en travl hverdag?

Inspiration skal man passe på med at gøre for konkret, for det kan låse sige fast. For mig er det små ting, som en farve, en stemning eller et mønster der ofte sætter tingene i gang. Jeg opererer meget med farver, og det en humør-afhængig ting for mig. Det kan eksempelvis være at jeg spotter en smuk dame i røde bukser på vej til mit studie og så bliver kjolerne røde den dag.  

32650659_10156560123472269_5318778767974334464_n.png

9. Hvad vil du anbefale for andre i startup processen? Hvor og hvordan starter man bedst?

Jeg tror det solide fundament skal støbes med tålmodighed og ærlighed.

Ærlighed bliver alfa omega, og skru forventningerne ned til det minimale. Jeg havde en stor kamp med mig selv om at ville alting på en uge. Det resulterer tit i nogle brølere, det kan gøre processen sur, og besværlig. Ved at sænke farten lidt, og få arbejdet tingene ordentligt igennem fra start vokser din tillid til produkt og dig selv også. Ærligheden, og gennemsigtigheden har også været central i min opstart. Nu hvor man er en person, der driver alting selv, er det jo en fair sag at mine skrivebord nogle dage bugner.  Man måder så meget forståelighed, i ærligheden. 

10. Hvad er dit bedste råd til håbefulde mennesker med lommerne fulde af drømme om et selvstændigt eventyr? 

Hold alting i øjenhøjde. Punktum. Mit bedste råd. Med det mener jeg, at horisonten i dit projekt altid skal være sigtbar.  Undgå at tage nogle drastiske valg, det gør dig usikker og foder dig selv med tålmodighed.  Mine venner har haft stor indflydelse i min opstart. Jeg kan sy, jeg er ikke grafisk design eller fotograf, men det er mine venner – ergo, udnyt hinandens egenskaber og talenter. Noget for noget, og løft hinanden op til nye niveauer. Det er meget både meget venne-romantisk og ufatteligt meget sparret energi og tid.  Som krøllen på halen er det vigtigt at huske man aldrig må håbe på det, mere end man arbejder for det. 

32293921_10156560123437269_1850334226797297664_n.png