Stress? Tips til ikke at få det stramt over livet som selvstændig

 

Af Malene Sophira Holm - Stress og Life coach

Stress-blog.jpg

Jeg plejede at arbejde som freelance koreograf i teaterbranchen, og denne her sætning hørte jeg mange gange: “Ej hvor fedt – du lever af din passion. Det lyder virkelig spændende”. I starten tænkte jeg det også, og jeg elskede virkelig mit job. Men efter en del år føltes det ikke helt så fantastisk. Jeg løb og løb og havde travlt og virkelig mange bolde i luften hele tiden. Min kalender var pakket, og alle huller blev udnyttet, for at jeg både kunne passe mit skiftende arbejdsliv og mit privatliv. Jeg var hele tiden et skridt foran mig selv, for at være sikker på det næste job var i kalenderen. Stress blev en on and off følgesvend, som var med mig, uden at jeg altid var helt bevidst omkring det. Den fik mig til at yde til perfektion (hvilket jo var fantastisk) og den fik drevet mig vidt omkring i mit arbejde. Jeg fik skabt en masse fine resultater.

Men den havde desværre også en bagside. Min krop og mit sind blev udmattet og totalt udbrændt. Pludselig svigtede min krop mig. Min kognitive funktioner begyndte at svigte og jeg var træt som aldrig før. Jeg har altid været sensitiv, men pludselig blev min tærskel for overstimulering minimal. Lyd og lys og ikke mindst mange mennesker blev for meget. Jeg havde svært ved at skrive, stave og formulere mig. Flere gange oplevede jeg, at jeg ikke vidste, hvad jeg skulle. Det førte mig ud på en længere rejse. En rejse tilbage til ro og balance, hvor jeg så mig selv dybt i øjnene og fik lavet de ændringer i mit liv, som var nødvendige. Tilbage til et mere simpelt liv med kroppen som min vigtigste sparringspartner. Jeg startede et nyt kapitel, og det blev min mission at sætte fokus på den mentale sundhed. Både som stresscoach, yoga og meditationsinstruktør. Stressen viste sig at være den største gave i mit liv, den tvang mig til at stoppe op og mærke efter. Ikke bare på overfladen – men helt ned i maven.

“Skab dit fundament - mærk ind i din kerne og hjerte hver dag og fokuser din energi!” 

For nogen lyder det måske utrolig hippie- og helse-agtig, men ikke desto mindre gør det en forskel. Livet som selvstændig og freelancer kræver nemlig noget helt særligt af os som mennesker. Vi er nemlig på en eller anden måde hele tiden på arbejde, også når vi ikke er det.

Kender du følelsen af lige at skulle tjekke Instagram, andre sociale medier eller mail-boksen? En iværksætter-hjerne er hele tiden på arbejde. Nye opslagstekster, et godt insta-foto, den næste kunde etc etc tager altid plads i tankerne. Og som selvstændig har vi ofte mange kasketter på, da vi tager os af en masse forskellige funktioner i firmaet - tit er vi jo den eneste medarbejder i biksen. Det betyder, at du jonglerer med mange forskellige arbejdsopgaver hver eneste dag - og ikke alle opgaver er lige nemme eller din spidskompetence. Jeg har gennem årene fået af vide: “Sørg for at udliciter opgaver til folk, der ved noget om det, sådan at du kan fokusere på det, du er god til”.

Det er jeg fortaler for, hvis økonomien er til det. Men det er den bare ikke altid som selvstændig, og slet ikke i starten. Og sådan er virkeligheden jo bare som selvstændig. Spørgsmålet er i stedet, hvad kan vi selv gøre for at passe på os selv og for at få mere ro og balance ind i arbejdslivet - og i livet generelt. Ved siden af arbejdslivet er der jo også et privatliv, og det skal også være rart og godt. 

Tempoet i hverdagen er højt og vi squeezer alle lige en ekstra aftale, et ekstra møde eller en ekstra opgave ind i både vores arbejds- og privatliv. Det er vi jo nødt til. Eller er vi? Hvem bestemmer egentlig, hvor meget vi putter i kalenderen, og hvor hurtigt vi løber? Det kan virke provokerende på nogle, når jeg i coaching sammenhæng har påpeget, at vi måske også selv er med til at tillade vores stress (sat lidt på spidsen). For hvis vi ikke tillader det, bevidst eller ubevidst, ville det måske slet ikke ske. Det er i hvert fald værd at overveje.

Vi skal til tider lige mindes om - på kærlig vis - at vi har et valg. Nemlig at sætte os bag rettet og tage styringen i vores liv. Først og fremmest handler det om at blive bevidst om hvordan vi fylder vores dag, vores liv og hvordan vi prioriterer og bruger vores energi. Selvom det vi laver er vores passion, og det er sjovt og inspirerende, så skal der stadig være tid og luft i kalenderen til at mærke, hvad der egentlig er vigtigt, til at restituere og til bare at være. 

Tips og tricks til at balancere dit liv som selvstændig:

Start dagen fra ro og fokuser din energi
Sæt dig ned 5 min. og tag 5 dybe vejrtrækning helt ned i maven, pust langsom ud.

Prøv at lave ind - og udåndingen lige lange og find ro.

Beslut dig nu for, hvad der skal være dagens overordnet fokus – skriv det på en post it.
Vælg de 3 vigtigste opgaver for dagen – skriv også dem på en post it.
Sæt de 2 post its et sted, hvor du kan se dem, så du kan holde fokus.

Prioriter dine arbejdsopgaver:
Find et tidspunkt på ugen, hvor du sætter dig ned og skriver en bruttoliste over dine arbejdsopgaver. Skriv ALT ned.

Herefter inddel dem i 4 grupper:
1. Meget vigtigt - Haster her og nu
2. Vigtigt (på den lange bane) – men som ikke haster er her og nu
3. Ikke er vigtigt – men som føles som om det haster
4. Ikke vigtigt – og som ikke haster
Nr. 3 – her kan du jo prøve at spørge dig selv, hvorfor du føler det haster. Alt er ikke lige vigtigt og måske haster det slet ikke.

Nr. 4 – overvej om det faktisk bare kan streges med det samme ☺

Prioriter herefter i 1., 2. og 3. prioritet så du skaber et overblik, og sikrer dig, at du hele tiden bruger din energi rigtigt.

Indlæg pauser i din kalender
Sørg for at indlægge pauser i løbet af dagen og dissideret fridage i løbet af ugen.
Vi har alle brug for tid til at lade op.
Prøv at indlægge en hel fridag i løbet af ugen (en halv er også ok, hvis det er det, der passer i dit liv), hvor du ikke har planer og fastlagte aftaler. En dag hvor du bare kan gøre, hvad du har lyst til, og hvor der hele tiden er luft til det spontane.

Noget af det jeg bruger og som hjælper mig dagligt, er sætningen: “Tak for tilbuddet – jeg vender tilbage til dig”. Jeg vælger nemlig altid at sove på nye opgaver. Så har jeg ro til at mærke om det egentlig er vigtigt i mit liv. Jeg tager efterhånden sjældent en større beslutning lige her og nu. Efter mange år som freelancer og selvstændig ved jeg nu, at jeg nemt kan blive revet med. Jeg er et nysgerrigt menneske, og min første indskydelse er stort set altid: “Fedt, det vil jeg gerne!” Ved at sove på tingene, kan jeg nemmere mærke, om det er noget jeg skal. Om det er vigtigt for mig eller det blot var en sjov ide, hvilket bare vil tage min tid og ikke mindst energi. 

Brug energien rigtigt og husk at du altid kan sige nej! Det er dit liv ☺

malena sophira.jpg

Læs mere om og fra Malene Sophira på www.malenesophiraholm.dk og på Instagram.

 
Cathrine Petersen