Kend myterne - så du kan skabe dine egne regler

3 MYTER OM IVÆRKSÆTTERI - OG HVORFOR DE ER GODE AT KENDE NÅR DU SELV STARTER OP!

Lad os starte ud med at kaste et nærmere blik på nogle af de myter, du ofte støder på inden for iværksætteri. Hvorfor er de så vigtige at kende til, når du selv skal i gang med at starte op? De fleste myter er forankret i hele hustle hard kulturen (hej klassisk kapitalisme), hvor man glorificerer hurtig vækst, lange arbejdsuger, produktivitet, stress og hårdt arbejde. Men hvis du, som os, vil bygge en business, der afviger fra dette, og gerne vil navigere langt uden om burnout-zonen, så er det en stor hjælp og styrke i din proces at kende til de mest udbredte myter og indkodede værdier om iværksætteri. Tager du ikke et kritisk blik på myterne, kan du ende med at adoptere andres definitioner på succes, andres regler for, hvordan man bør arbejde med sin virksomhed og tilmed andres definitioner på, hvad der er det gode liv for dig. Noget af det bedste ved at bygge business er jo netop, at det er dig, der laver reglerne og dig, der definerer din egen version af succes, og hvordan det gode (arbejds)liv ser ud for dig. Så kend myterne og husk, som med alt muligt andet i livet, at forholde dig kritisk til den traditionelle måde at gøre tingene på. Her kommer et udvalg af de myter, vi ofte er stødt på som iværksættere.

1. hvis du starter småt er du uambitiøs

Zzzz. Denne myte er vi så trætte af. Og den er selvfølgelig ikke sand. At starte småt betyder nemlig ikke, at du er uambitiøs. Det betyder i stedet, at du tager dig tid til at nyde processen, har et sundt forhold til tid og et realistisk billede af, hvor lang tid det tager at bygge en velfungerende virksomhed op. Myten her hænger også tæt sammen med idéen om, at du skal satse alt, hvad du har og tage det helt store spring fra start, for at din business bliver en succes. Der er mange, der tænker, at man som iværksætter ikke er særlig seriøs om sin business-idé, hvis man ikke giver den alt fra dag 1, hvis man beholder sit faste job, er på dagpenge eller barsel ved siden af sit business-byggeri eller beslutter sig for at arbejde deltid, indtil den spirende business kan sikre en tilstrækkelig løn. Vi siger i stedet: Det er helt ok og faktisk en rigtig god idé at holde fast i en stabil indtægt, imens du starter op. Det betyder ikke, at du er uambitiøs, eller at du ikke er engageret i din business. Det betyder, at du prioriterer, at økonomiske bekymringer ikke skal være en del af din opstartsfase, og at økonomi ikke bliver en stopklods for, om du kommer i gang med at bygge business eller ej. Hvis du holder fast i et job ved siden af arbejdet med din business, vil det selvfølgelig gå i et langsommere tempo. Men det er ikke nødvendigvis en negativ ting, for du slipper i stedet for at ligge søvnløs over din økonomi imens = stort win, at du passer på dig selv i processen.

2. Dit værd og din succes som iværksætter hænger sammen med, hvor hårdt du knokler, hvor meget du ofrer dig selv, hvor god du er til at tilsidesætte dine behov, og hvor produktiv du er

En rimelig udbredt myte er, at du som iværksætter skal knokle, køre hustle hard-stilen og arbejde 80 timer om ugen for at få succes. Myten her understreger virkelig tydeligt, hvordan mange af overbevisningerne fra den klassiske business-as-usual tilgang er forankret i den kapitalistiske tankegang. Denne myte er også essensen af, hvad man kan kalde myten om meritokrati. Og jeps, første gang vi stødte på ordet, skulle vi også lige google det et par gange for overhovedet at forstå, hvad det dækkede over. Meritokrati er idéen om, at vi som mennesker skal gøre os fortjente til samfundets goder gennem hårdt arbejde og ved at være produktive. Kapitalismen og meritokrati er altså tæt forbundne, og begge systemer har fået udbredt overbevisningen om, at din lykke, dit værd og din værdi som menneske opnås som en slags belønning for dit hårde arbejde, hvor det forventes, at du tilsidesætter psykiske, fysiske og følelsesmæssige behov for at være produktiv. Det fremmedgør dig fra din krops egne behov ved at overbevise dig om, at din glæde og din belønning opnås ved at knokle igennem. Det kan være lettere sagt end gjort at huske på, at idéen om meritokrati ikke er hele sandheden, netop fordi det er en “sandhed”, der er vævet så dybt ind i vores samfund. Man kan selvfølgelig ikke sove sig til succes som iværksætter, men vi tror bestemt heller ikke, at man skal stresse sig eller knokle sig til den. Så et tip herfra: Vær opmærksom på denne myte, når du starter op og øv dig i at være kritisk overfor overbevisningen om, at din værdi skal findes i din produktivitet og mængden af hårdt arbejde.

3. Iværksættere starter dagen tidligt og arbejder fra morgen til aften

Vi nævner denne myte, fordi vi gerne vil minde dig om, at du som iværksætter netop har muligheden for at holde fri og tage pauser i det omfang, du har brug for. Og her understreger vi “du”, fordi du har dine egne behov for ro og afslapning, og derfor giver det ikke mening at følge en universel idé om, hvor meget man skal arbejde (eller slappe af), når vi alle er forskellige. Det bliver lettere at holde fri, hvis du formår at frigøre dig fra idéen om, at din produktivitet afgør din værdi. Hvis du tænker; “Det går da slet ikke at snooze den om morgenen”, så mind dig selv om, at det mest “produktive” du kan gøre, ofte er at slappe af. Utilstrækkelig søvn gør os mere følelsesmæssigt ustabile, humørsyge og kan føre til aggression og glemsomhed. At snooze kan altså være en god ting for dig, din business og dit helbred! Her i biksen forsøger vi at have flere dage om ugen, hvor arbejdet kommer i anden række. Det betyder, at arbejdsdagen i stedet startes med en lang gåtur, et ekstra langt bad eller andre ting, som bringer os glæde frem for at gå direkte til arbejdet – og nogle dage holder vi helt fri. Den gode energi, vi bringer ind i arbejdet, betyder faktisk for os, at vi arbejder langt mere effektivt, når vi først sætter os ved skærmen. Og det er endnu en af de mange geniale ting ved at bygge din egen business; du har i højere grad mulighed for, at du kan spørge dig selv, om det typiske 9-17 setup overhovedet er et setup, som passer til dig og din personlighed, eller om du vil få mere ud af at rykke din arbejdstid til det tidspunkt på dagen, hvor du naturligt har allermest fokus og god energi. Derfor: Når du støder på denne myte, så mind dig selv om, at når du bygger livsstils-business, så bestemmer du selv din egen tidslinje og dit eget tempo. Vær den chef, du selv har brug for og husk, at du selv styrer din proces.

Slut for myth-busting i denne omgang <3 For flere værktøjer der kan hjælpe dig med din opstarts-proces —> se vores kommende online kurser.

Forrige
Forrige

Kalder alle multipassionerede popcornhjerner!

Næste
Næste

Vælg din platform; Squarespace vs. Shopify